Oss spiritueel cafe
Start
Start
Thema
Start
Start
Start

Schrijven heelt.

Mensen die rouwen om een dierbare, kunnen gevoelens van eenzaamheid letterlijk van zich afschrijven. Dat blijkt uit een promotieonderzoek van psychologe Karolijne van der Houwen aan de Universiteit Utrecht.

''Wanneer mensen schrijven over stressvolle gebeurtenissen die ze hebben meegemaakt, kan dat positieve gevolgen hebben voor hun fysieke en mentale gezondheid'', aldus Van der Houwen, die stelt dat schrijven over het overlijden van een dierbaar persoon eerder nog weinig effect leek te hebben.

  

Nieuws en wetenswaardigheden

Spiritueel Cafe Oss

Zieke dokters ervaren ook zelf gebrek aan warmte in de zorg.

Dokters, verpleegkundigen en managers die zelf ziek zijn, voelen zich tijdens hun behandeling vaak een nummer, of ’een geval’. Dit blijkt uit het boek ’Dokter is ziek’. Net als veel ’gewone’ patiënten missen deze zieke zorgmedewerkers warmte en betrokkenheid in de zorg. Negen artsen zijn geïnterviewd in ’Dokter is ziek’. In dit boek vertellen verpleegkundigen, artsen en managers over hun ervaringen als patiënt. Zij geven antwoord op vragen die dagelijks in de zorg spelen: is de gezondheidszorg wel echt zo patiëntvriendelijk als instellingen en beleidsmakers beweren? En kunnen patiënten wel mondig en kritisch zijn, zoals de overheid graag wil?

Mensen kijken het eerst naar de ogen.

Mensen kijken als ze iemand proberen te herkennen het eerst naar de ogen van een persoon. Pas daarna komen de mond en de neus in beeld.

Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Barcelona. Volgens de onderzoekers proberen de hersenen zo veel mogelijk informatie te verwerken binnen een korte tijd en zoeken zij hiervoor een onderdeel van het lichaam dat het minst aan verandering onderhevig is. Dit zijn volgens de onderzoekers de ogen. Als tweede kijken we naar de vorm van de mond, daarna die van de neus.

Het is al jaren bekend dat de hersenen naar bepaalde elementen van het gezicht kijken om iemand te herkennen, maar nu is duidelijk in welke volgorde dit gebeurt. Volgens onderzoeker Mathias Keil betekent de uitkomst van het onderzoek dat onze hersenen niet geïnteresseerd zijn in bijvoorbeeld iemands leeftijd om een persoon te herkennen.

De onderzoekers analyseerden voor het onderzoek de gezichten van 868 vrouwen en 868 mannen.

Placebo-effect zit niet alleen tussen de oren.

Mensen die het placebo-effect ervaren, voelen minder pijn omdat pijnsignalen in hun ruggenmerg worden geblokkeerd. Dat blijkt uit een onderzoek van Duitse wetenschappers.

De onderzoekers van het universitair medisch centrum Hamburg Eppendorf stelden vijftien proefpersonen bloot aan lichte pijnprikkels door met een laser op hun handen te schijnen. De deelnemers hadden van tevoren hun handen ingesmeerd met zalf. Op de ene hand zat een ‘controlezalf’ die geen effect had. Op hun andere hand hadden ze een zalf aangebracht, die zogenaamd pijnverlichtend was, maar in werkelijkheid ook geen werkzame ingrediënten bevatte.

Toch gaven de proefpersonen aan dat ze gemiddeld 25 procent minder pijn voelden in de hand die was ingesmeerd met de 'pijnstillende' zalf. Het placebo-effect zat niet alleen in hun hoofd, zo bleek uit MRI-scans van hun lichaam. Bij de proefpersonen die minder pijn rapporteerden, bleek de zogenaamde dorsale hoorn van het ruggenmerg veel minder actief. De dorsale hoorn geeft pijnsignalen uit het ruggenmerg door aan de hersenen. Een afname van activiteit leidt dus tot minder pijn.

“Hiermee hebben we aangetoond dat psychologische factoren het ontstaan van pijn kunnen beïnvloeden in de vroegste fases in het centraal zenuwstelsel”, aldus hoofdonderzoeker Falk Eippert in de Britse krant The Times. De ontdekking kan volgens de wetenschappers mogelijk worden gebruikt om nieuwe behandelingen te ontwikkelen voor mensen met chronische pijn. Er zijn al websites waarop speciale placebo-pillen met de zijn te bestellen voor kinderen.